Almedalen 2017

Politikerveckan i Almedalen är en viktig del av Nätverket mot cancers arbete för att lyfta cancervården – ur ett patientperspektiv – på den politiska agendan.

Nätverket mot cancer – på plats i Almedalen 2017

För andra gången arrangerade vi ”Mötesplats – Allians mot cancer” under Almedalsveckan.

Agneta Karlsson

Agneta Karlsson

Tema: Allians mot cancer – hållbar utveckling av cancervården med fokus på närtid 2018.
Medarrangörer: Läkarförbundet, Vårdförbundet, SWEDPOS och Sjuksköterskor i Cancervård.
Moderator: Lennart Persson, TV-journalist
Tid: måndag 3 juli 2017 kl 15.15 -19.00 inklusive mingel.
Plats: Hälsodalen, S:t Hans Café, mitt i centrala Visby

Medverkade gjorde Agneta Karlsson statssekreterare hos Gabriel Wikström, minister för folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor, Anders Lönnberg, Regeringens samordnare för LifeScience, Cecilia Widegren (M) Socialpolitisk talesperson och ledamot i Riksdagens Socialutskott, Ella Bohlin (KD) Barn- och äldrelandstingsråd Stockholms läns landsting, Professorerna Roger Henriksson, chef Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland och Hans Hägglund, verksamhetschef blod-och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset.

Från medarrangörerna medverkade Heidi Stensmyren, Läkarförbundet, Sineva Ribeiro, förbundsordförande, Vårdförbundet, Patrik Göransson, SWEDPOS samt Helena Ullgren, Sjuksköterskor i Cancervård.

Ladda ner program i pdf-format.

Filmer från Almedalen

Se filmreportage och lyssna på politikers, sjukvårdens och medverkandes tankar och idéer om framtidens cancervård.

Debatt och pressmeddelande i samband med ”Almedalen 2017”

Riv upp Hälso- och sjukvårdslagen

Målet med hälso- och sjukvårdslagen är god hälsa och vård på lika villkor för alla. Men 35 år efter att denna ramlag antogs och efter en omskrivning 2017, är fortfarande den vanligaste frågan i sjukvårdsdebatten: Varför är vården så ojämlik och orättvis och utan juridiska rättigheter för patienten?

Läs hela vår debattartikel i Dagens Medicin.

Vad får vi för cancervård de kommande åren?

Spelar det någon roll vilket parti jag röstar på i nästa val? Detta ska Nätverket mot cancer ta reda på under politikerveckan i Almedalen vid “Allians mot cancer” seminariet den 3 juli. – Jag vågar påstå att vi har den viktigaste cancerdebatten av alla: för vad vore sjukvården utan sina patienter? Det är ju oss patienter som allt handlar om!

Läs hela ledaren I “Kampen mot cancer” skriven av Nätverket mot cancers ordförande Katarina Johansson.

Vilket parti har bäst plan för cancervården om de vinner valet?

Med ett år kvar till nästa riksdagsval ställer Nätverket mot cancer riksdagspolitikerna mot väggen och frågar respektive parti: om ditt parti vinner valet 2018, vilken cancervård får vi då?

Läs hela vårt pressmeddelande i vårt pressrum.

Hur kan Sverige få mer forskning kring cancersjukdomar och patienterna tillgång till nya behandlingar?

Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar. Tillgång till avancerad teknologi och nya behandlingsbara tillstånd lär oss att varje människa har unika behov. Det är tydligt att morgondagens utmaningar inte kan mötas med gårdagens teknologi.

Läs vårt pressmeddelande i vårt pressrum.

solskolaSolskolan om det ”dolda” solandet – det är brännskadorna som dödar

Sol, sommar, värme ger mest positiva signaler. Men tyvärr; solen måste vi vara försiktiga med. Att vistas direkt i solen under sommaren kan vi bara göra under en kort tid. Många är duktiga på att skydda sig mot solens strålar när de ”solar”. Men det farliga solandet som i förlängning kan ge hudcancer är det omärkbara, dolda solandet, som man inte tänker på. Till exempel när du går runt i Almedalen, är i trädgården, på golfbanan eller båten eller bara gör en cykelutflykt.

2017 var vi åter på plats i Almedalen och berättade om hur man kan njuta av solen men vara försiktig och hur man skyddar dig bäst.

  • Var uppmärksam på det ”dolda” solandet.
  • Den enda säkra förklaringen till den kraftiga ökningen av hudcancerfall är att människor utsätter sig för en alltför kraftig dos av UV-strålning som leder till en akut brännskada.
  • Det är brännskadorna som dödar.

Solskolan i media

Solskolan om det ”dolda” solandet – det är brännskadorna som dödar

Den enda säkra förklaringen till den kraftiga ökningen av hudcancerfall är att människor utsätter sig för en alltför kraftig dos av UV-strålning som leder till en akut brännskada.
-Det är detta vi lyfter i Solskolan, att man ska ha koll på sitt totala solande. Människor säger att ”jag solar inte”, men att vara ute i trädgården, på båten, golfbanan, lekplatsen eller vandra runt i Visby under politikerveckan är också att sola, konstaterar Margareta Haag, vice ordförande i Nätverket mot cancer.

Läs vårt pressmeddelande i vårt pressrum.

Glöm inte det dolda solandet.

Fall av hudcancer har ökat kraftigt, och är numera en av de vanligaste cancerformerna. Men det går att skydda sig, och viktigast av allt är att sola med vett.

Läs mer på cancerinformation.nu.

Nyheter24 testade sig i UV-skåpet

Se inslaget på Nyheter24.

Läs mer om Solskolan här.