Solskola

Svenskarna är bland dem som solar mest i Europa. Vi solar för att bli bruna och attraktiva och vi tror att vi är mindre sårbara för solskador och cancer jämfört med hur andra nationaliteter uppfattar riskerna.

Vet du inte hur snabbt du har ”solat färdigt”? Kom till Solskolan och ta reda på det!

Sol, sommar, värme ger mest positiva signaler. Men tyvärr; solen måste vi vara försiktiga med.

solskolaAtt vistas direkt i solen under sommaren kan vi bara göra under en kort tid.

Många är duktiga på att skydda sig mot solens strålar när de ”solar”. Men det farliga solandet som i förlängning kan ge hudcancer är det omärkbara, dolda solandet, som man inte tänker på. Till exempel när du går runt i Almedalen, är i trädgården, på golfbanan eller båten eller bara gör en cykelutflykt.

I Solskolan kan Du få testa:

  • UV-patch, det ser ut som ett litet tunt plåster som mäter solexponeringen via en app. Det klistras på armen inför att man ska vistas i solen. Detta är den första portabla UV-patchen som visar om du har utsatts för allt för mycket UV-exponering.
  • ”UV-skåpet”. I skåpet finns en spegel visar om det skydd man har i ansiktet, verkligen skyddar.

Solskolan på plats i Almedalen 2017

Varmt välkomna till oss på Solskolan så ska vi berätta mer om hur du kan njuta men vara försiktig. Hur du skyddar dig bäst. Vi kommer att dela ut solskyddsprodukter.

Plats: Donnersgatan, plats 400 E
Tid: 3 juli klockan 10.00 – 16.00

Kontakt: Margareta Haag, vice ordförande Nätverket mot cancer, 070-497 49 09.
Presskontakt: Lena Bergling, 070-2345 158, Annika Eliasson, 0702-35 43 35. 

Solskolan genomförs med stöd av Apoteket Kronan, La Roche Posay och Roche.

Läs mer om vår medverkan i Almedalen under ”Almedalen”.

Folkhälsominister Gabriel Wikström UV-scannade sig hos Solskolan

Nedan ser du ett exempel på hur ett foto kan se ut från när Folkhälsominister Gabriel Wikström UV-scannade sig hos Solskolan i Almedalen 2015 (se gärna vårt pressmeddelande med mer info):

Gabriel Wikström

Folkhälsominister Gabriel Wikström UV-scannade sig hos Solskolan. Kamerabilderna visar vilka delar av ansiktet som varit utsatta för allt för intensiv solstrålning och inte bör få mer solexponering.

UV-Index och UV-prognos

Det är dags för tidningar, radio och TV att införa dagliga UV-prognoser eller UV-index. Det borde vara självklart att reflektera över hur mycket man kan exponera sig för solen varje dag. Nätverket mot cancer har länge framfört önskemålet om UV-rapporter i media. Under 2012 diskuterade vi detta såväl under Världscancerdagen i februari som i Almedalen och i flera debattartiklar under året. Vi blev därför glada när Svenska Dagbladet i juni 2012 gick ut och sa att man skulle införa UV-index som en service till läsarna. Tack för det Svenska Dagbladet! Se artikeln här.

Under åren har Solskolan besökt ett flertal platser runt om i Sverige. Media har uppmärksammat med många artiklar om solning. Lyssna även till ett inslag i SR Nyheter P4 Malmöhus om Solskolan besök i Helsingborg.

Texterna i vår Solskola är granskade av:

Johan Hansson, överläkare på Radiumhemmet, Karolinska universitetssjukhuset och docent på Institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet. Professor Yvonne Brandberg Karolinska Universitetssjukhuset, ledamot i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd.

Mer fakta om solande hittar du i menyn till höger.

Läs och ladda ner

Läs Nätverket mot cancers information om solbränna och hudcancer här: Njut av en plats i skuggan och Vem har snyggaste brännan?