solskola_header

Solskola

Svenskarna är bland dem som solar mest i Europa. Vi solar för att bli bruna och attraktiva och vi tror att vi är mindre sårbara för solskador och cancer jämfört med hur andra nationaliteter uppfattar riskerna.

solskolaFallen med hudcancer ökar stadigt i Sverige och vi hoppas kunna vara en hjälp på vägen att belysa detta problem. Solskolan gick av stapeln på flera platser under 2011, 2012 och 2013 och var mycket uppskattad. Med hjälp av UV-kameran kan man fotografera personer och bilderna ger en uppfattning om vilken solexponering man utsatts för.

Sommaren 2015 är Solskolan åter på plats i Almedalen

Tid: Torsdag 2 juli och fredag 3 juli 2015 kl 10.00-16.00
Plats: Hamnplanen, Plats 233, Visby
Medverkande: Docent Ingrid Synnerstad, Hudmottagningen Norrköping, är på plats och bedömer UV-bilderna och ger råd.

Läs mer om Solskolan 2015 under ”Almedalen”.

Nedan ser du ett exempel på hur ett foto kan se ut från när Folkhälsominister Gabriel Wikström UV-scannade sig hos Solskolan i Almedalen (se gärna vårt pressmeddelande med mer info):

Gabriel Wikström

Folkhälsominister Gabriel Wikström UV-scannade sig hos Solskolan. Kamerabilderna visar vilka delar av ansiktet som varit utsatta för allt för intensiv solstrålning och inte bör få mer solexponering.

UV-Index och UV-prognos

Det är dags för tidningar, radio och TV att införa dagliga UV-prognoser eller UV-index. Det borde vara självklart att reflektera över hur mycket man kan exponera sig för solen varje dag. Nätverket mot cancer har länge framfört önskemålet om UV-rapporter i media. Under 2012 diskuterade vi detta såväl under Världscancerdagen i februari som i Almedalen och i flera debattartiklar under året. Vi blev därför glada när Svenska Dagbladet i juni 2012 gick ut och sa att man skulle införa UV-index som en service till läsarna. Tack för det Svenska Dagbladet! Se artikeln här.

Under åren har Solskolan besökt ett flertal platser runt om i Sverige. Media har uppmärksammat med många artiklar om solning. Lyssna även till ett inslag i SR Nyheter P4 Malmöhus om Solskolan besök i Helsingborg.

Texterna i vår Solskola är granskade av:

Johan Hansson, överläkare på Radiumhemmet, Karolinska universitetssjukhuset och docent på Institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet. Professor Yvonne Brandberg Karolinska Universitetssjukhuset, ledamot i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd.

Mer fakta om solande hittar du i menyn till höger.

Läs och ladda ner

Läs Nätverket mot cancers information om solbränna och hudcancer här: Njut av en plats i skuggan och Vem har snyggaste brännan?