Sol och D-vitamin

Solen är vår huvudsakliga källa till D-vitamin men den är också den främsta orsaken till hudcancer. Du kan enkelt få i dig tillräckliga mängder D-vitamin med ett normalt intag av D-vitamin via kosten. Exempel på D-vitaminrik kost är fisk och fiskleverolja, ägg, berikade mejeriprodukter och vild svamp.

Hudens förmåga att producera D-vitamin beror på styrkan och omfattningen av solexponeringen. Även om du exponerar dig för solen under långa tidsperioder kan huden inte producera ett överskott av D-vitamin. Under sommarhalvåret när solen är stark räcker det med att armarna och ansiktet exponeras för solen i 10-15 minuter för att kroppen ska hinna producera tillräckligt med D-vitamin. Solskyddskräm hindrar inte huden från att producera D-vitamin.

Måttligt solande (5-15 minuter per dag) i kombination med en balanserad kost ger ett tillräckligt intag av vitamin D.

Läs mer på

Livsmedelsverket
Folkhälsomyndigheten – UV-strålning


Texten är skriven av: Karin Andersson, leg dietist med masterexamen inom folkhälsa, Dietisternas Riksförbund