Vanlig (icke-melanom) hudcancer

Icke-melanom hudcancer och malignt melanom är de två huvudsakliga formerna av cancer som drabbar huden. Malignt melanom är den farligaste och mest aggressiva formen och kan vara dödlig.Icke-melanom hudcancer är den mest utbredda formen av hudcancer.Den är sällan dödlig men behandlingen kan vara smärtsam och ge upphov till fula ärr.

Det finns två former av icke-melanom hudcancer: basalcellscancer och skivepitelcancer.Till skillnad från basalcellscancer är skivepitelcancer mer benägen att metastasera (sprida sig i kroppen).Båda formerna av icke-melanom hudcancer är starkt associerade med exponering för UV-strålning från både solen och solarium.

Solbränna ökar risken för basalcellscancer

Risken för basalcellscancer ökar särskilt vid upprepade intensiva exponeringar för solens UV-strålar. Det vill säga solning där huden utsätts för stora mängder solljus och blir röd eller bränd.

Ständig solexponering ökar risken för skivepitelcancer

Sannolikheten att drabbas av skivepitelcancer ökar med den totala mängden UV-strålning huden utsatts för. Människor som arbetar utomhus eller vistas mycket ute på sin fritid är mer benägna att utveckla skivepitelcancer. Men skivepitelcancer kan även utvecklas av normal långvarig solexponering.

Tidig behandling ökar chanserna för tillfrisknande

Ju tidigare icke-melanom hudcancer upptäcks och behandlas desto bättre är chanserna att bli botad (man upplever sig inte som ”sjuk”).

Symptom

Icke-melanom hudcancer kännetecknas ofta av fjällande röda fläckar eller små papler (små röda knottror) och pustler (varfyllda blåsor) som växer, irriterar, kan blöda och utvecklas till öppna sår. Hudförändringar kan även förekomma som pigmentförändringar i form av bruna eller rosa pustler eller fläckar, eller visa sig som områden med små, eksemliknande fläckar med små blåsor med glänsande/blanka kanter.

Visste du att:

När huden utsätts för solens skadliga strålar försöker den skydda sig genom att bilda mer mörkt pigment – melanin – vilket ger en brun färg. Den bruna färgen är alltså ett tecken på skador skett i huden.

Människor med ljus hud och blå ögon och ljus eller röd hårfärg är mer känsliga för UV-strålning än andra och har högre risk att utveckla icke-melanom hudcancer. Människor med mörk hud kan dock också få icke-melanom hudcancer.

Att förebygga icke-melanom hudcancer

  • Begränsa tiden i solen och undvik solen mitt på dagen när den står som högst på himlen.
  • Använd solglasögon, solhatt och skyddande kläder när du vistas i solen.
  • Undvik att bränna dig.
  • Sola inte solarium.
  • Skydda spädbarn och små barn från solen.
  • Solskyddskräm kan minska risken för icke-melanom hudcancer om du utsätts för stora mängder sol t.ex. på grund av ditt arbete eller din fritid.