Stor ökning av klagomål mot cancervården, artikel i Svenska Dagbladet 30 oktober

Antalet personer som har klagat på cancervården i Stockholm har nästan fördubblats på fem år. En stor del av klagomålen handlar om långa väntetider. Susannas fästman avled i väntan på behandling mot spritt malignt melanom, en aggressiv hudcancer.

Upptäckten av ett mörkt födelsemärke på Kari Hämäläinens skuldra blev starten på en jobbig vårdresa. Fläcken var mycket liten – men ändå livshotande. Trots flera operationer drabbades Kari Hämäläinen av malignt melanom, som efter tre år började angripa organen.

Efter en svår väntan på en andra behandling på Radiumhemmet i Stockholm avled han i augusti i år. Han blev 48 år gammal. Hans fästmö Susanna försökte skynda på vårdprocessen, men beskriver det som hopplöst.

– Om Kari hade fått behandling tidigare så hade han fått bättre livskvalitet under den sista tiden, säger Susanna.

Katarina Johansson är samordnare på Nätverket mot cancer. Föreningen har länge arbetat för att cancer ska behandlas som en akutsjukdom.

– Tidig diagnos och behandling är avgörande för om den cancersjuka ska överleva kampen mot sjukdomen. Behandling måste komma igång snabbt så att personen kan återfå ett värdefullt liv, säger Katarina Johansson.

Läs hela artikeln här.