Sahlgrenska Universitetssjukhuset skriver efter det att Axel Wolf, centrumföreståndare för Centrum för Personcentrerad vård och sjukhusdirektör Boubou Hallberg deltog i vårt samtal om personcentreringens roll i framtidens vård.
”Budskapet var tydligt: det handlar inte bara om det enskilda mötet mellan patient och vårdpersonal – det handlar om att bygga strukturer, kultur och ledarskap som gör personcentrering möjlig i praktiken.
”Vi behöver ha en struktur och en organisation som stödjer personcentrerat arbetssätt. Det är inte lagens skärpa som saknas – utan vår förmåga att implementera den fullt ut.”
Personcentrering är inte en metod – det är ett perspektiv på vård. Ett perspektiv där patientens kunskap om sin egen hälsa och livssituation blir en lika viktig del som vårdens expertis. Där vi samskapar vården tillsammans. Men det räcker inte med goda intentioner – det kräver systematik, uppföljning, utbildning och en stark förankring i hela organisationen.
För att bli ett av Europas ledande universitetssjukhus 2032 behöver vi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset stärka förmågan att:
mäta och följa upp personcentrering utifrån patienternas perspektiv
integrera personcentrering i ledningssystem och beslutsfattande
bygga strukturer som fångar hela vårdresan – även över organisatoriska gränser.Vi vet att personcentrerad vård leder till bättre hälsoutfall. Forskningen är tydlig. Men för att lyckas fullt ut krävs ett skifte i synsätt: från att patienter ska anpassa sig till vården – till att vården organiseras utifrån patientens behov. Det är en kulturfråga, en ledningsfråga och en förändringsfråga. Och vi har långt kvar – men vi har påbörjat resan.
Hur skapar vi ett hälso- och sjukvårdssystem där personcentrering är standard? Dela gärna era tankar i kommentarsfältet.”