Årets cancernätverkare 2018

Joakim Dillner, professor vid Karolinska Institutet och forskningschef för Karolinska universitetslaboratoriet, får utmärkelsen Årets Cancernätverkare 2018, det delas ut av socialminister Annika Strandhäll (S). Motiveringen är bland annat att han ”arbetar med stort engagemang, forskar och driver frågor kring humant papillomvirus (HPV) och cancerprevention”. Utmärkelsen delas ut på Världscancerdagen 4 februari i Stockholm.

– Det är roligt att arbeta tillsammans med patientorganisationer i frågor som verkligen berör dem. Det finns nästan inget annat forum där man lättare tar till sig och förstår ett problem. Att få en utmärkelse från patienterna är det finaste man kan få, säger Joakim Dillner.

Joakim Dillner har forskat om humant papillomvirus (HPV) sedan 1986. Redan tidigt förstod han och andra forskare att det skulle kunna gå att få fram ett vaccin för att förhindra cancer. I dag vet vi svaret och i Sverige erbjuds nu skolflickor gratis vaccination som skydd mot livmoderhalscancer.

Men pojkar vaccineras inte, trots att vaccinet ger skydd mot fler cancersjukdomar som även drabbar män.

– Det är entydigt så att vi borde vaccinera båda könen. Det är onödigt att ha kvar cancerframkallande virus i samhället. Målsättningen borde vara att få stopp på cirkulationen av HPV och det får man om man vaccinera båda könen, säger Joakim Dillner.

Kommer det upptäckas fler virus som orsakar cancer?

– Sannolikt. Av 216 olika papillomvirus orsakar de flesta inte cancer. Men patienter med nedsättning av immunförsvaret mot virus får oftare cancer än personer som har ett fullgott försvar mot virus, så det är sannolikt att det finns fler samband mellan virus och cancersjukdom, säger Joakim Dillner.